The road to concealer & lipstick

Sinds dat ik een klein meisje ben, ben ik al gefascineerd door de wondere wereld van cosmetica. De crèmes met hun prachtige potjes, de bijzondere parfumflessen en dan die lipsticks! Stiekem ging ik als klein meisje dan achter de kaptafel van mijn moeder zitten en keek ik met grote ogen in elke lade. Ik kon hier uren mee bezig zijn en vervolgens zat ik op de mooie stoel van mijn mama, voor de grote spiegel, mijn blonde lange haren te kammen en deed ik stiekem haar lipstick op. Op dat moment was het al duidelijk dat ik een echt meisje meisje was. Ik wilde van die mooie lange vlechten in mijn haar, met roze speldjes erin en het liefst nagellak of lipstick op. Ik was geïntrigeerd door al die kleurtjes van lipsticks, oogschaduws en poeders. Dus toen mij werd gevraagd wat ik wilde worden als ik later groot was, dan was dat heel duidelijk: make-up artist!

Zo startte mijn carrière en was mijn eerste start een opleiding tot schoonheidsspecialiste. Ik werkte in een spa in Nederland en vervolgde mijn weg naar Londen. Daar ging ik naar zo’n echte Engelse school, inclusief uniform. Die uniforms waren niet echt van deze tijd, maar gelukkig was de busrit naar school erg kort.

Door deze school werd ik naar een cruise schip gestuurd, de school koos namelijk naar welk schip je zou gaan. Ik was 18 jaar en ik wilde de wijde wereld in en werken in de beauty industrie. Dit was dus een fantastische stap. Vroeger toen ik jong was keek ik naar de “Love Boat”, alleen dit was toch echt andere koek. Ik kwam terecht op Crystal Serenity, een zeer luxe 6-sterren schip waar de gemiddelde leeftijd van de passagiers 70+ was. Niet heel bruisend dus. Ik weet nog steeds niet waarom ze dachten dat dit schip zo goed bij mij zou passen. Wat wel heel bijzonder was, dat het schip, spiksplinternieuw was. Dus wij waren het “eerste” personeel dat met dit schip gingen varen. Niet echt een geruststellende gedachten. Ik kreeg nog even een flashback naar de film Titanic. Gelukkig kon ik deze gedachten snel laten varen :), want oh wat was dit schip mooi en super de duper luxe. Back to reality, want die luxe was wel alleen voor de gasten, wij zaten in een heel klein hutje van 2m bij 3m onder de waterlijn zonder een raam. Daarnaast deelde je je hut met een kamergenoot die onder je lag in een stapelbed. Het waren ook nog eens werkdagen van 7.00 uur in de ochtend tot 22.00 uur in de avond. Ik vond dat niet erg. Ik deed namelijk wat ik leuk vond. Ik werkte in een Spa en ik kwam op zoveel plekken in de wereld waar een andere 18-jarige alleen maar van kon dromen.

Na een jaar gevaren te hebben vond ik het wel welletjes en wilde ik terug naar Nederland. Ik had nu genoeg ervaring opgedaan in de Spa branche. Ik wilde nu graag voor zo’n luxe cosmetica huis werken, zo’n eentje met van die luxe parfumflesjes en de mooiste kleurenpaletten.
Het werd Guerlain, een Frans parfumhuis opgericht in 1828 die naast parfums ook make-up en huidverzorging verkocht. Ik startte als een beauty adviseur maar al snel vervolgde ik mijn weg en mocht ik “in store trainingen en promoties” doen. De verhalen achter elk parfum vond ik inspirerend, want het was niet alleen een parfumfles met een heerlijke geur erin, het was een emotie, een reis en een verhaal.
Na 2 jaar voor Guerlain te hebben gewerkt kreeg ik een nieuwe kans bij Yves Saint Laurent als Account Manager. Met dit cosmeticahuis blijf ik altijd verbonden. Yves Saint Laurent was een kunstenaar die anders durfde te zijn. Dit zag je terug in zijn kleding maar ook in zijn cosmetica en parfums. Hij durfde innovatief te zijn. Ik reisde voor Yves Saint Laurent voornamelijk door midden Nederland en zo ging ik met mijn koffertje langs de Douglas, Ici Paris XL en de luxe zelfstandige parfumeriezaken. Een baan met veel vrijheid en een fantastisch team waar ik heel veel van heb geleerd. Toen ik de keuze moest maken om op te zeggen, omdat ik zou emigreren naar Curaçao deed ik dit echt met pijn in mijn hart en een traan in mijn oog.

En dan kom je op een eiland in de Caribische zee en waar ga je dan werken? Ik ging het eiland rond met mijn CV en kwam terecht bij JL Penha & Sons. Dit bedrijf is te vergelijken met de “Douglas” van de Caribbean. Ze hebben prachtige winkels met allemaal mooie cosmeticamerken. Na wat gesprekken te hebben gevoerd werd mij gevraagd of ik de nieuwe MAC manager van Curaçao wilde worden. MAC, dat merk kende ik alleen van de Bijenkorf in Amsterdam. Dat was het merk waar de meest excentrieke make-up artists rondliepen. Ik was op dat moment het “Yves Saint Laurent meisje” en zag mij helemaal niet passen bij MAC. Daarnaast was deze functie ook niet echt wat ik in gedachte had. Toch moest ik ergens beginnen en mijzelf bewijzen op dit eilandje. Het bedrijfsleven op Curaçao verliep ook heel anders dan in Nederland dus dat bewijzen was echt nodig. Ik was daar toch echt de Makamba ( Nederlander/buitenlander ) die binnen een Antilliaans bedrijf kwam werken, dus ik moest nog meer mijn best doen.

In de jaren die volgden werd MAC mijn leven, ik veranderde in een echte MAC girl, inclusief de nodige inkt op mijn huid en genoot van de kunst van make-up. MAC Curaçao was zo succesvol dat we onze weg vervolgde naar Aruba en ook daar was ik de verantwoordelijke. MAC Aruba werd de eerste “free standing MAC store” met een eigen trainingsruimte, de eerste in de Caribbean. Ik volgde de verbouwing van de winkel op de voet en vloog elke week op en neer naar Aruba. Ook leidde ik de nodige sollicitatiegesprekken en stelde ik een mooi team samen. Dit was dan ook mijn tweede MAC baby in de Caribbean. Niet lang erna vervolgde MAC Cayman en kreeg ik ook de verantwoordelijkheid over MAC St. Thomas. Ik stond letterlijk op de kaart, ze konden niet meer om mij heen.
Ik kreeg daarna de functie Sales en Marketing Manager Cosmetica van JL Penha & Sons Caribbean en met veel plezier heb ik deze functie beoefend. Ik wist van alle merken wat hot & trending was op het gebied van beauty. Ik deed de inkoop voor onze winkels en ik zorgde voor de juiste marketing op de eilanden van deze producten.

Na zes jaar voor JL Penha & Sons te hebben gewerkt ben ik, zoals jullie eerder hebben gelezen, geremigreerd en vervolgde ik mijn weg bij MAC Travel Retail Europa. In de afgelopen 16 jaar weet ik heel goed wat er speelt op het gebied van beauty en blijf ik nog altijd op de hoogte van de laatste trends en de nieuwste producten. Ik probeer en test ook alles wat ik interessant vind en ik wil deze ervaring met jullie delen.

Deze ervaring ga je vanaf nu lezen in “All you want to know Fashion & Beauty”, so stay tuned!

 

 

Veel liefs,

 

Renate